Kako postati junak u vlastitoj poduzetničkoj priči


Kako i ti možeš postati junak u svojoj prići? Da, baš onaj kojeg obožavaš. Znam da je sve lakše u igricama i u knjigama, ali zašto se nešto od toga ne bi moglo preslikati u stvarnost? U ovom članku ćemo na metaforički način proći kroz poduzetničko putovanje i sve što ti je kao junaku potrebno da na njemu i preživiš.

Naš fokus će biti na:

  • polasku u pustolovinu
  • kako i ti možeš postati junak
  • preprekama i kako ih zaobići
  • ”supermoćima” koje kao junak trebaš posjedovati

Pa krenimo s pustolovinom…

Ja se često znam izgubiti u sanjarenju, i po nekoliko sati… Znam da zvuči ludo, ali to mi je najdraži oblik odmaranja; maštanje. Maštanje o scenarijima u kojima vodim govor na nekim konferencijama, ili dogovaram poslovnu suradnju. Iako su to ”velike” stvari, vjerujem da ja i ti imamo maštarije o nečem svakodnevnom. Nešto što bi bilo moguće ostvariti, samo da se usudimo. Na primjer, predložiti kinu da uz filmove, pusti i serije…  

Jedina razlika od onog što je u našoj glavi, i onog što je u stvarnom svijetu je završni scenariji. U glavi će sve početi i završiti idealno, jer imamo potpunu kontrolu nad cijelom situacijom. Dok smo u realnosti prepušteni neizvjesnosti i povratnoj informaciji s druge strane. I tu ulazimo u cipele mnogobrojnih junaka o kojima smo čitali.  

Instagram startup_simple

Pridružimo se Frodu…

”Opasan je posao, Frodo, izlaziti kroz vrata. Vrijedno je zakoračiti na cestu i ako ne držite noge, onda nitko ne zna kamo ćete biti prebačeni. ” 

– J. R. R. Tolkien

Frodo je lik s kojim se svi možemo poistovjetiti. On dobiva prsten i kreće u pustolovinu, pa i borbu za vlastiti život. Frodo je mogao reći da on to ne želi, ili prepustiti sve silama sudbine. No on se ipak odluči za avanturu života. Knjiga bi vjerojatno imala puno manji broj stranica da je bilo suprotno, te ne bi bila zanimljiva. Poanta ovog je da su Frodo, Harry Potter, i svi ostali junaci u našim cipelama. Imaju određen zadatak, i prepreke koje treba svladavati, da bi se postigao određeni cilj. No taj cilj nije nužno dobitna kombinacija za našeg junaka.  

Prije nego Frodo dobije prsten, on živi normalnim, svakidašnjim životom. Njegova stvarnost se ne razlikuje od naše. Ona se mijenja nakon što on odluči napraviti prvi korak, a to je krenuti u pustolovinu. Kada junak kreće u pustolovinu, dostupan mu je jednak broj informacija, kao i nama koji se upuštamo u svoju. Oni znaju gdje trebaju ići i protiv koga se bore. Mi znamo što želimo postići i koje korake bi trebali otprilike poduzeti, da to i ostvarimo. Šanse za uspjeh/neuspjeh, su nam jednake.  

Source: Unsplash Kako postati junak

Kako i ti možeš postati junak

Onaj zanimljiviji dio, bez kojeg nikad ne bi igrali igricu, ili čitali knjigu, je sav onaj put koji naš junak treba prijeći, a zove se pustolovina. Iz njihove perspektive, njima ne mora izgledati poučno, niti zabavan, ali je uzbudljiv. U tom dijelu i ti trebaš uživati. I naravno da je uredu, ako se na pola puta zapitaš da li ti je to trebalo, i hoće li se isplatiti. Kada se prisjetiš tog razdoblja, shvatit ćeš da si izabrao najbolji put.

Vjerujem da još uvijek misliš da je junaku predviđeno da pobijedi. Tko bi inače posvetio tisuću i nešto stranica na lika koji će poginuti na pola puta? Samo se prisjeti Igre prijestolja… Za razliku od tvog junaka, kojem autor diktira put, kao i mogući uspjeh, ti sam sebi kreiraš svoj. I samo o tebi, ovisi veličina tvoga uspjeha.  

Ono što moraš imati tijekom ovog cijelog puta je vizija. I junaka i tebe mora voditi neka nit u bolje sutra. Vizije mogu biti male, da utječu samo na tvoj životni put. A mogu biti i malo veće, da jamče ”bolje” sutra za tvoju okolinu.  

”Potrebno je mnogo hrabrosti da bismo se usprotivili neprijateljima, ali nam treba isto toliko hrabrosti da se suprotstavimo svojim prijateljima.”
– J. K. Rowling

Prepreke i kako ih zaobići

Sada, kada smo prošli sve potrebne korake, kako postati junak, vrijeme je da se upoznamo sa svim zamkama na tom putu. Motiv junaka u našoj priči je da spasi svijet, ili prijatelje. Ti možda ne spašavaš svijet, ali ni ne znaš kakav će ćeš utjecaj imati na druge.

Osim motiva, uvijek imamo onaj gorki dio, a to je odricanje. Naši junaci se odriču svog doma, te idu u neizvjesnost. Mi se isto tako odričemo svog komfora, ali i još toga. Možda nećeš sebi priuštiti neku luksuznu majicu ili sat, već ćeš staviti sa strane za bolji PC.  

Također, možemo naići na ne odobravanje. Isto kao što junak ima ljude koji mu stoje na određenom dijelu puta, tako ćeš i ti imati. Ti ljudi će u tvom slučaju biti tvoji roditelji i okolina, i na to se pripremi.  

Iskušenja su treći dio zamke za naše junake, ali i za tebe. Njima, a i tebi, će se nuditi prečac do uspjeha. I kao i tvom junaku, bit će prezentirano kao prilika koja se ne propušta i koja je dostupna samo sada. Svim takvim ”prilikama” treba reći jedno veliko NE.  

Supermoći koje će ti pomoći da ostvariš svoj cilj: 

1. Neranjivost, tj. neutraliziranje tuđih mišljenja

Kao što sam već spomenula, ni okolina ni tvoji roditelji neće imati razumijevanja za ono što radiš. Zato se pripremi na ovaj scenariji. Isto tako, ako se odlučiš obratiti stručnim osobama, nemoj se iznenaditi ako ti kažu ‘’ne’’. 

2. Divinacija, tj. mogućnost predviđanja budućih trendova u tvojoj niši

Ako misliš biti u toku i ispred konkurencije, uvijek moraš gledati dvostruko unaprijed. Ovo će ti dobro doći i da bolje predstaviš svoje proizvode i usluge, te ih brže prodaš. Također, znat ćeš u kojem smjeru ići dalje.

3. Nevidljivost, jer rad na ideji zahtjeva i malo samoće 

Svi mi koji spremamo svoje ideje za lansiranje na tržište, trebamo malo solo vremena. I sasvim je OK ako rečeš svojim frendovima da taj dan ne možeš na kavu jer imaš obveza. Isto tako, ako ti nitko od njih ne može dati kvalitetan savjet, bolje je prešutjeti taj dio procesa. Iznenadi ih kada je skoro sve gotovo.

Instagram startup_simple
4. Svemoć, tj. moć za stvaranjem vlastite realnosti

Ovo je sve ono što dolazi sa samom odlukom za poduzetništvo. Od kreiranja i stvaranja koncepta oko tvoje ideje, samog lansiranja, te onog što će doći kao nagrada za tvoj trud. Sve započinje iz glave, i samo je nebo granica onom što se može roditi iz tvoje.

Za kraj…

Da bi sumirali sve navedeno, na putu poduzetništva uvijek dobrih i loših strana. Bit će onih koji će ti željeti pomoći, a i onih koji će ti otežati i htjeti zaraditi na tebi. Kako bi i ti postao junak, bitno je izvagati koliko toga si se spreman odreći, te je li možeš neutralizirati  mišljenja svoje okoline. I ono najbitnije je, da li si spreman odvažiti se na avanturu života? Ako da, onda jedva čekam da čujem tvoju priču. 🙂  

Ako trebaš ”Gandalfa” koji će te pogurati u poduzetništvo, možeš mi se obratiti ovdje.

Tu sam za tebe,

Ivana